Publikujte knihu – ihned a zdarma
591 nových e-knih v nabídce
Výběr měny
fotka knihy
Počet slov: 125 080
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-87848-67-8
Formáty: PDFePUBmobi
Cena: 99,00 Kč

Vaření života koření

S přáteli muzikanty, i s přáteli jen tak, se opětovaně scházíme už pěknou řádku let. Zpočát­ku, před vojnou i po ní (vlastně nedávno), jsme objevovali nové a nové bigbítové, rockové a bluesové kapely a skladby, později (nebo snad ještě včera?) se bavili o tom, která z dívek a žen je ta pravá, která je krásná víc, která méně a s kterou bychom, kdyby...
Nyní jsme, i když hodně vlažnou chůzí, došli do věku, kdy vás známý při setkání už nepřekvapí otázkou: „Tak copak jsi dnes vařil?“.
Kniha vznikla na základě tšchto rozhovorů, kuchačského umění mé babičky, vařící v Žadlovicích na zámku a v neposlední řadě i z kuchtění mého.

Honza Molík

Rodný list mám ještě napsaný napřed německy a pak česky. Číst a malovat mě bavilo od malička, později se k tomu přidalo i psaní, muzika, tanec, sport, zpěv (víno a ženy) a také vaření. Napsal jsem nějaké kratší povídky, něco veršovánek a sebral dvě kuchařky. Tak žiju, delší dobu už v důchodě a v manželství, trvajícím 47 let. S přibývajícím věkem se mi do hobby připletla i politika, ale o té dnešní se zmiňovat nebudu. Nechci se na stáří rozčilovat. Žijte klidně a spokojeně! Jste-li lidmi, zasloužíte si to!
Proč si koupit tuto knihu ?
Živáňská v popelu
Rozpis surovin pro 4 porce: 1/2 kg vepřové kýty nebo panenky, 1/4 kg telecí kýty (jehněčí kýty nebo krůtích prsíček), 1/4 kg anglické slaniny nebo vařeného uzeného bůčku, 3 cibule, 2 papriky, lžička hořčice, lžička kečupu, na špičku nože drceného kmínu, špetku pepře, 1/2 lžičky grilovacího koření, 1/4 lžičky soli, 200 g žampionů, 1 dl červeného vína, 2 větvičky tymiánu nebo rozmarýnu.
Maso a slaninu nebo bůček nakrájíme asi na 5–6 cm kousky, cibuli na kolečka a papriku na čtverečky. Hořčici, kečup, všechno koření a sůl smícháme a směsí potřeme vždy po jedné straně kousky masa. Na alobal střídavě pokládáme maso, slaninu, cibuli, žampiony a papriku. Nakonec přelijeme vínem, navrch položíme tymián, zabalíme a dáme upéct. Blízko ohniště vyryjeme do země jamku, vysypeme ji horkým popelem z ohniště, položíme v alobalu dobře zabalený balíček s živáňskou, opět zasypeme horkým popelem, povrch zakryjeme hlínou a drny, abychom pec dobře utěsnili. Pečeme 45-90 min. dle vel. masa
99,00 Kč
Cena je včetně dodacích nákladů a DPH 21%.

Recenze a hodnocení
Průměrné hodnocení
Hodnotili 1 uživatelé, 0 uživatelských recenzí
Lidé si také prohlíželi
Tvorba webových stránek - AiVision, s.r.o.