Publikujte knihu – ihned a zdarma
591 nových e-knih v nabídce
Výběr měny
fotka knihy
Počet slov: 88 622
Rok vydání: 2015
ISBN: 978-80-7504-248-4
Formáty: PDFePUBmobi
Cena: 40,00 Kč

Opičí dráha

Román s autobiografickými prvky Opičí dráha je prvním dílem trilogie Padesátá léta v modrém a zeleném. Obsah vychází z úvodního motta. Češi mají asi už navěky tu neskutečnou představu, že pokud jde o armádu, existoval jen Švejk, Černí baroni a Tankový prapor. Je příběhem patnácti- až osmnáctiletého kluka v prestižním vojenském gymnáziu na začátku padesátých let minulého století. I když to bylo jedno z nejkrutějších období našich dějin, sboru učitelů a velitelů složený z důstojníků první republiky, východního a západního odboje, partyzánského a ilegálního hnutí, vládního vojska i důstojníků povolaných do armády podle paragrafu 38 se tu podařilo vytvořit prostředí, na které jeho žáci či studenti rádi vzpomínali a vzpomínají až do současnosti. I když v tu dobu vojenské prostředí negativně ovlivňoval začátek studené války a především probíhající válka korejská, klima tu svým způsobem mělo charakter tzv. splendid isolation. Proto tu osmdesátičlenný školní kolektiv vydržel až do maturit.

Antonín Rašek

PhDr. Antonín Rašek, 3. 2. 1935 Kralupy n/Vlt. Absolvoval vojenské gymnáziu a akademii, sloužil u letectva a byl novinářem. Vystudoval Filozofickou fakultu UK. Rigorózum ze sociologie. Po 21. srpnu 1968 z armády propuštěn. Po listopadu 1989 rehabilitován. 1990-93 náměstkem ministra obrany a ředitelem Institutu pro strategická studia. Dosáhl hodnosti generálmajora. Poté se věnoval publicistice, literatuře a výzkumu. Vydal 20 románů (Argo, Knižní klub, Mladá fronta, X-EGEM, VPK, AVIS). V nakladatelství bezvydavetele.cz vydal třicet románů, osm novel a dva soubory povídek. Román Monolog staré dámy vychází v druhém elektronickém vydání.
Proč si koupit tuto knihu ?
Pro zážitek i konfrontaci vlastního pohledu a názoru, jak se dívali na dobu a armádu mladí chlapci, kteří šli pod dojmem druhé světové války dobrovolně do armády a vojenské povolání si zvolili jako své životní. Jak tu prožívali své chlapecké lásky, nejen se tu učili a cvičili, ale sportovali, hráli divadlo či zpívali v pěveckých souborech. A jak postupně se začínají dívat na dobu a její ideologii střízlivěji a kritičtěji, zvláště když vojenská správa nedodržela sliby, na které na začátku studia spoléhali. O dobrém pověsti tohoto vojenského gymnázia svědčí, že právě v těchto dnech oslavuje osmdesáté výročí založení.
40,00 Kč
Cena je včetně dodacích nákladů a DPH 21%.

Recenze a hodnocení
Průměrné hodnocení
Hodnotili 0 uživatelé, 0 uživatelských recenzí
Lidé si také prohlíželi
Book image Což takhle dát si špitál Hrbková Alena Počet slov: 56.414 50,00 Kč Ukázka z knihy   Book image Monolog staré dámy Rašek Antonín Počet slov: 55.147 50,00 Kč Ukázka z knihy   Book image Kniha zázraků Lavay Martin Počet slov: 69.683 100,00 Kč Ukázka z knihy  
Tvorba webových stránek - AiVision, s.r.o.